Klima og natur

For Arbeiderpartiet er det ikke et alternativ å ikke nå klimamålene våre. Menneskeskapte klimaendringer og tap av natur er vår tids største utfordring, og derfor trenger vi en klimapolitikk som kutter utslipp og skaper jobber på en rettferdig måte.  

Mineraler til det grønne skiftet

Verden står overfor en enorm energiomstilling med et økende behov for mineraler. Mineraler er avgjørende for det grønne skiftet, og i dag er Norge og Europa avhengig av å importere mineralene vi trenger. Dagens utvinning skjer uten hensyn til arbeidsforhold, menneskerettigheter og miljø, og denne utviklingen kan ikke fortsette. Norge og Europa må derfor ta større ansvar for utvinning og produksjon av de mineralene vi trenger for det grønne skiftet. Norge har en lang og stolt tradisjon for utvinning av mineraler, og Trøndelag Arbeiderparti mener at vi har gode forutsetninger for et nytt mineraleventyr.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Ha en økt satsning på sirkulær økonomi og gjenbruk for å sikre mineraler og metaller til grønn omstilling.
  • At det primært skal satses på utvinning av mineraler på land.
  • At Norge skal innføre midlertidig stans på utvinning av havbunnsmineraler til man har mer kunnskap om konsekvensene av gruvedrift på havbunnen.

Differansekontrakter for hydrogen

Ved å dekke prisforskjellen mellom fossil energi og hydrogen, kan differansekontrakter spille en viktig rolle i det grønne skiftet. En slik ordning vil være et viktig skritt mot mer bærekraftige og klimavennlige næringer, og Trøndelag Arbeiderparti mener at regjeringen må handle raskt for å få på plass differansekontrakter for hydrogen, i tråd med Stortingets oppfordring under behandlingen av Statsbudsjettet for 2023.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Jobbe for å få på plass differansekontrakter for hydrogen.

Sirkulær økonomi

I en verden med økende knapphet på ressurser, vokser behovet for å komme seg bort fra en lineær økonomi og tankegang. Ressurser må resirkuleres, ombrukes og gjenbrukes, og på denne måten holdes i økonomien så lenge som mulig. I dag henger Norge når det kommer til sirkulær økonomi og gjenbruk, og Trøndelag Arbeiderparti mener derfor at det trengs en økt satsning på en helhetlig sirkulær økonomi.  

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Forske mer på sirkulær økonomi.
  • Innføre retningslinjer for offentlige anskaffelser som støtter produkter og tjenester fra sirkulære forretningsmodeller.
  • Gjøre det billigere å reparere enn å kjøpe nytt, samt fjerne moms på reparasjoner og utleie av klær, tur- og sportsutstyr, verktøy og elektronikk.
  • Gi insentiver til oppstart av reparasjonsverksteder for forbruksvarer og bygge opp en hel næring rundt reparasjon av varer.
  • Gjøre det billigere å kjøpe brukte varer enn nye ved å fjerne momsen på salg av brukte varer.
  • Ha panteordninger på glass, metall, elektronikk og andre forbruksvarer med stort miljømessig fotavtrykk.

Veien til lavutslippssamfunnet

Trøndelag Arbeiderparti ønsker å utvikle, og ikke avvikle, norsk petroleumsvirksomhet. Norsk petroleumsnæring har vært en bærebjelke i norsk økonomi de siste tiårene, har skapt tusenvis av arbeidsplasser og bidratt til å finansiere det norske velferdssamfunnet. Samtidig må det utarbeides en strategi for sluttfasen av norsk petroleumsvirksomhet slik vi kjenner den i dag, som Klimautvalget 2050 foreslår.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Understreke at kompetansen utviklet av petroleumsnæringen er avgjørende for og skal lede vei gjennom det grønne skiftet.
  • Utarbeide en strategi for sluttfasen av norsk petroleumsvirksomhet.