Skole

Vedtatt politikk fra Fylkesårsmøtet 2024

Foto: Trøndelag Fylkeskommune

Arbeiderpartiets mål er at alle barn og unge skal få en god og trygg oppvekst, med en skolegang hvor de opplever læring, mestring og trivsel som gir de muligheten til å klare seg i livet.

Praktisk skole

De siste årene har skolen blitt stadig mer teoritung. Denne trenden ønsker vi å snu, og vi trenger en skole hvor man kan lære med både hodet og hendene. Arbeiderpartiet ønsker derfor en mer praktisk skole, med et trygt, inkluderende og læringsfremmende skolemiljø. Skal vi lykkes med dette må vi ha mer praktisk læring i alle fag og vi må ha flere timer i praktisk-estetiske fag. Vi må bygge skoler som er laget for variert og praktisk læring og vi må ha utstyr å lære og leke med.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Lage en nasjonal strategi for å øke bruken av praktisk læring i alle fag, og vurdere hvordan praktisk læring kan fremmed og vektlegges i kompetansemål, vurdering og eksamensformer.
  • Øke andelen kvalifiserte lærere innen de praktiske og estetiske fagene.
  • Legge til rette for at alle skoler har tilgang til skaperverksted, sløydsal, og tilsvarende læringsarenaer.  
  • Sette kommunene i stand til å gjennomføre utsyrsløft i grunnskolen.
  • Innføre flere timer i praktiske -og estetiske fag.
  • Jobbe for å få flere yrkesfaglærere med fagbrev inn i ungdomsskolen og mellomtrinnet, og legge til rette for et bedre samarbeid mellom arbeidsliv og skole.
  • Legge til rette for skolehager hvor elever lærer kunsten, og får oppleve gleden, av å dyrke sin egen mat.

Øke ressursene for tidlig innsats i skole og barnehage 

Det må settes av flere ressurser til tidlig innsats for å fange opp barn og unge som

står i fare for å falle utenfor skole og samfunn. Utenforskap er en økende utfordring i samfunnet. Mange barn, ungdommer og unge voksne står helt utenfor skole og arbeid. Dette medfører at de også opplever sosiale utfordringer i andre deler av samfunnet.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Jobbe aktivt for å øke ressursene til tidlig innsats i skole og barnehage.

Heldagsskole

Trøndelag Arbeiderparti ønsker en mer helhetlig skolehverdag, og mener det er på tide å innføre heldagsskole for 1.-4. trinn. Dette vil være et viktig løft for skolen, og det vil gi rom for en variert og engasjerende skolehverdag som veksler mellom læring og lek, leksehjelp og fysisk aktivitet. Samtidig må alle sikres et godt skolemåltid i løpet, med næring som legger til rette for læring.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Innføre heldagsskole for 1.-4. trinn med gratis skolemat med innfasing fra de minste trinnene.  

Teknologi i skolen

Økt skjermbruk utfordrer elevenes konsentrasjon, det bør innføres klare retningslinjer for skjermbruk i norsk skole. Samtidig må det tas hensyn til at skjermer også er verdifulle ressurser for å gjøre undervisningen mer engasjerende, og det trengs en balansert tilnærming som gir lærere muligheten til å tilpasse undervisningen etter behov.

Kunstig intelligens er det nyeste digitale hjelpemiddelet i norsk skole. Det er viktig at den norske fellesskolen henger med i samfunnsutviklingen for å best forberede elevene på det livet som venter dem, men det må gjøres på en god og trygg måte.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Øke støtten til innkjøp av bøker i skolen for mer og bedre lesing.
  • Utvikle og innføre tydelige retningslinjer for skjermbruk i skolen som understreker pedagogisk begrunnelse for bruk.
  • Sikre kunnskapsbasert, kildekritisk, hensiktsmessig og etisk bruk av kunstig intelligens som hjelpemiddel til læring i den norske fellesskolen.
  • Forby mobilbruk i grunnskolen som ikke er pedagogisk-faglig begrunnet.
  • Arbeide for og sikre at KI benyttet i den norske fellesskolen respekterer og opprettholder norske og europeiske standarder og lover rundt personvern og åndsverk.

Grunnskolelærerutdanning

Søkertallene til grunnskolelærerutdanningen faller år etter år, og dette er en trend vi må få snudd. Med dagens femårige utdanningsløp, går det med mye tid til forsknings- og skrivearbeid som ikke nødvendigvis styrker praktiske lærerferdigheter. Mye av den nødvendige fagkunnskapen er dekket etter tre år, og de resterende to årene kan virke overflødige for å utvikle kvalifiserte lærere. Det bør heller legges til rette for flere praksisperioder. En justering av utdanningsløpet kan potensielt gjøre yrket mer attraktivt og tilgjengelig for flere.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Utrede 3-årig grunnskolelærerutdanning.
  • Etablere flere desentraliserte studieplasser for grunnskolelærerutdanningen.

Videregående

Videregående opplæring skal gi ungdommen vår yrkeskompetansen eller studieforberedelsen de trenger, og alle skal få et tilbud som gir gode muligheter videre i livet. Trøndelag Arbeiderparti har som mål at alle elever skal fullføre videregående opplæring, og vi skal sørge for at ingen ramler ut av fellesskapet gjennom en skole som ser hver enkelt.

Fraværsgrensa

I 2016 innførte Høyre en urettferdig og rigid fraværsgrense som ikke ivaretar de svakeste elevene. Vi frykter disse elevene vil rammes hardest og presses ut av skolen med dagens ordning. Målet med fellesskolen er at alle skal ha like muligheter til å lykkes. Dette innebærer at alle skal kunne fullføre skolegangen sin. En flat grense på ti prosent tar ikke hensyn til hvordan elever faktisk gjør det i faget. Derfor er det viktig at faglærere har en aktiv vurdering av hver enkelt elev og har lov til å sette karakter, uavhengig av hvor høyt fravær en elev har. Vi trenger tydeligere regler for nærvær i skolen, og en tillitsbasert ordning hvor foreldre og elever skal kunne dokumentere sykefravær selv, slik at fastlegene avlastes.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Fjerne dagens urettferdige fraværsgrense.
  • Gjøre endringer i fraværsreglene som øker fleksibiliteten i gjennomføringen og tar flere elever gjennom videregående opplæring.
  • Vi må fortsette ordningen med rett til fri ved dokumentert fravær for velferdsgrunner, religiøse grunner, politisk arbeid og idretts- og kulturarrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå.
  • At all praktisk og teoretisk obligatorisk kjøreopplæring, inkludert oppkjøring, skal være dokumentert fravær og gi rett til fri.
  • Innføre en egenmeldingsordning der elever kan dokumentere sitt eget sykefravær. For elever under 18 år skal foresatte kunne dokumentere sykefravær. Elever har rett til 10 dager fravær med egenmelding per skoleår og sykefravær lengre enn tre dager må dokumenteres med legeerklæring.
  • Fortsette ordningen med at man kan stryke ti hele dager fra vitnemålet dersom det er dokumentert fravær.

En solidarisk russetid

Russetiden skal være en feiring for alle, men i dag preges russetiden av kommersielle aktører, gruppepress og kjøpepress, og utenforskap og ekskludering. Når foreldre og skolen har trukket seg unna, har markedskreftene fått herje. Trøndelag Arbeiderparti mener det må legges til rette for en tryggere og mer inkluderende russetid.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Legge til rette for at russefeiringen avholdes etter eksamen.
  • Sørge for at fylkeskommunen og kommunen bidrar til å etablere russecamper i hele fylket, som skal sikre en god og trygg feiring for alle.  
  • Etablere et “fylkeskommunalt russestyre” for å samle russen i Trøndelag.   
  • Sette av en fylkeskommunal pott som russestyrene kan søke for å gjennomføre inkluderingstiltak.

Studentpolitikk

Studentøkonomi

Prinsippet om lik rett til utdanning har vært viktig i Norge og for Arbeiderpartiet lenge. Uavhengig av hvor man kommer fra og størrelsen på foreldrenes lommebok, skal alle ha muligheten til å ta en utdannelse. Arbeiderpartiet har gjennomført en historisk økning av studiestøtten allerede. Likevel ser vi at høye leie- og strømpriser, kombinert med lave stipender, gjør at flere sliter med å få endene til å møtes. Derfor mener Trøndelag Arbeiderparti at studiestøtten må økes og knyttes til grunnbeløpet i folketrygden.

Under praksisperioder jobber studenter fulltid. Det gjør at man ikke har tid, kapasitet eller ressurser til å kunne jobbe i en deltidsjobb ved siden av. Frem til studiestøtten utvides slik at studenter ikke trenger å jobbe ved siden av studiene, vil Trøndelag Arbeiderparti derfor at stipendet for studenter økes i praksisperioder for å kompensere for den manglende muligheten til å arbeide ved siden av studiene.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • At studenter ved studier med praksisperioder skal få økt stipend i praksisperioden for å kompensere for den manglende muligheten til å arbeide ved siden av studiene.
  • Knytte studiestøtten til grunnbeløpet med mål om å øke studiestøtten til 2,0 G.   

Studentboliger og det private leiemarkedet

For å sikre gode studentbyer, trengs det mange og gode studentboliger. Slik sikres studentene en god standard og et trygt leieforhold til en rimelig penge. I tillegg har studentboliger en prisdempende effekt på resten av markedet.

Mange studenter ender også opp på det private markedet. Her opplever flere dårlige boforhold, med mangel på vedlikehold og utilstrekkelige sikkerhetsforhold. Som leietaker er studenter ofte i en sårbar situasjon, og derfor må leietakers rettigheter styrkes gjennom endringer i husleieloven. Det bør også komme på plass en sertifiseringsordning for boliger og utleiere.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Legger til rette for 20% dekningsgrad av studentboliger.
  • Øke tilskuddsrammen for studentboliger.
  • Bevilge midler for å bygge minst 3000 studentboliger i året.
  • Styrke leietakers rettigheter gjennom endringer i husleieloven,
  • Utrede en merkeordning for utleiere som kvalitetssikrer både bolig og utleier.
  • At kommuner skal tilrettelegge for en effektiv og enklere prosess for studentboligbygging.

Studieavgift for internasjonale studenter

Prinsippet om lik rett til utdanning blir også utfordret av innføringen av studieavgift for internasjonale studenter. Studieavgiften har ført til en betydelig nedgang i antallet internasjonale studenter, og i en tid preget av økende polarisering og redusert demokratisk forståelse, er behovet for internasjonalt samarbeid enda større enn før. Studieavgiften sender feil signaler og bør fjernes for å sikre globalt samarbeid, slik at vi igjen sikrer utdanning for alle.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Fjerne innføringen av studieavgift for internasjonale studenter.

Opptak til høyere utdanning

Dagens opptakssystem til høyere utdanning fører til at mange bruker lang tid på å komme i gang med studiene. Mange av poenggrensene er blitt kunstig høye, og flere ser seg derfor nødt til å ta opp fag etter videregående for å komme inn på det studiet man ønsker. Det at mange kommer sent i gang med studiene fører til store samfunnsøkonomiske kostnader, og Trøndelag Arbeiderparti ønsker derfor å endre hele systemet for opptak til høyere utdanning.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Vil at vi har karakterkvote på 80 prosent av studieplassene, og at de resterende 20 prosentene settes av til en opptaksprøve.
  • Fjerne særskilte karakterkrav i enkelte studieretninger.
  • Kun beholde tilleggspoeng for  realfag og militær- og siviltjeneste.
  • Erstatte kjønnspoeng med kjønnskvotering.

Studenthelse

Alle har rett på et likeverdig helsetilbud uavhengig av bosted og økonomisk status. Studenter som har psykiske og fysiske helseutfordringer, må ha tilgang til lavterskeltilbud og øvrig helsetilbud på lik linje med resten av befolkningen.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Innføre gratis hjemmetest for klamydia i alle studentkommuner.
  • At det skal tilbys gratis prevensjon til studenter opp til 26 år.
  • Utredes hvordan studenter kan få bedre tilgang til gode allmennlegetjenester der de studerer. Alternative organisasjonsformer med tilsvarende offentlig finansiering som ved fastlegeordningen, må vurderes.
  • At det skal gis bedre informasjon om tilgjengelige helsetjenester til nye studenter.
  • At det skal bevilges mer støtte til Studentskipnadenes helsetilbud og at Studentsamskipnadens helsetilbud styrkes.
  • At det skal legges frem en egen studenthelsemelding i Stortinget.

Styrke studentenes rettssikkerhet

Den siste tiden har det vært økt fokus på fuskesaker blant studenter. Mange har blitt urettmessig utestengt før full behandling av saken, og ulike definisjoner av fusk mellom utdanningsinstitusjoner fører til forskjellsbehandling. Studenter møter også strengere krav og konsekvenser enn det akademikere gjør, og problematikken rundt selvplagiering og mangelen på klare definisjoner har ført til omgjorte dommer. Det er derfor viktig å få på plass tydeligere regler.

Trøndelag Arbeiderparti vil:

  • Sikre at studenter fortsatt kan studere i påvente av avgjørelse i fuskesaker.
  • At regjeringen og Stortinget i samarbeid med universitetene utarbeider et felles sett med regler for hva som defineres som fusk, og at såkalt selvplagiat får et eget sett med regler.
  • At det gjøres forskjell på mindre overtramp og åpenbare forsøk på fusk.